dinsdag 22 november 2016

Piep brrrr tzzzzz pfwieeeee

Kari jong ... wat een titel ?!?
Enig idee waarover ik in godsnaam, na bijna een jaar offline op de blog te zijn, wil bloggen?

Wel laat mij je voorstellen aan mijn 'allerbeste' vriend: Tinnitus.

Tinnitus of fantoomgeluid, ook wel eens oorsuizen genoemd, is het waarnemen van een voortdurend geluid zonder dat er een geluidsbron in de omgeving aanwezig is.

De oorzaak? Gehoorschade door harde geluiden, trauma aan het hoofd/nek, chronisch middenoorontsteking, operatie aan het oor, ....

Hoe uit het zich? Het verschilt van persoon tot persoon .. de ene hoort onophoudelijke piepjes, de ander tuutjes, brommen, sissen, fluitjes, ... De ene heeft het in één oor, de andere in allebei.

Het grootste ding dat ik je hierover kan vertellen is dat het verschrikkelijk irritant is! Al zo lang ik mijn gehoorverlies heb, heb ik ook last van Tinnitus.
Tinnitus uit zich bij mij in constante piep- en/of fluittonen. 
Weet je nog die gehoortest die je zelf ooit ook al eens hebt moeten ondergaan? Ja ja , je weet wel, geluidjes in een hoofdtelefoon en dan moet je gelijk een halvegare je hand opsteken van zodra je een geluidje hoort. Wel die geluidjes, uitgetrokken tot één lange piep/tuut/fluit is hoe de Tinnitus in mijn oor klinkt.

Er zijn veel meer mensen die er last van hebben dan je zelf zou denken ;-)!

Naar mijn weten is er geen écht specifieke behandeling voor, ook al zijn er volgens dokter Google wel een aantal mogelijkheden.
Soit, sedert ik mijn implant heb op mijn rechteroor heb ik totaal geen last meer van Tinnitus terwijl deze wel vrolijk er verder op los fluit/piept in mijn (hoorapparaat) linker oor.

Het is zowat een vervelende vriend waar ik gaandeweg ben mee gaan leren leven. Zo goed dat ik hem zelf opzettelijk kan onderdrukken of negeren. Wat 'n leuke vriendschap, vind je niet ;-) ?

Maar ik zit het hele verhaal nu eigenlijk wel een beetje uit te rekken ... Waarover ik eigenlijk specifiek wou schrijven .. 
Elke ochtend neem ik de trein naar het werk, telkens in een bomvolle trein vol schoolgaande jeugd.
(Klinkt eigenlijk wel alsof ik een oude bomma ben 😂😂😂)

Elke ochtend zijn er verschillende jongeren die mij passeren waarvan ik de muziek van 3 meter verder kan horen spelen.. Dan zitten ze 5 stoelen voor mij en kan ik naar hartelust meezingen met hun muziek of effe hacken op de beats van hun hardcore of techno waardoor je hun hoofdtelefoon of oortjes nog net niet op en neer ziet blazen.

Soms heb ik goesting om te vragen of het maar zo weinig is .. de liefde die ze hebben voor het kunnen horen van muziek?
Ik denk dat dat er ontzettend veel mensen niet bij stilstaan hoe zwaar de impact is muziek zo dicht op je oren te plaatsen en de beats doorheen je hoofd te laten knallen.

Effe 'n weetje: "Volgens een Britse studie luistert 39% van de 18- tot 24-jarigen minstens één uur per dag naar muziek bij een geluidssterkte tot 105 decibel. Dit betekent dat ze hun oren blootstellen aan een geluidsniveau dat ze ten hoogste slechts 25 minuten per week zouden mogen ondergaan. Door deze permanente overbelasting lopen ze het gevaar om binnen vijf jaar doof te worden"

Toch best wel een schrikwekkend weetje, niet ?Vaak al (horende) mensen horen klagen: "hoh zeg, 'k ga zo graag naar optredens maar de laatste maanden heb ik daags nadien, tot een lange tijd nadien zo'n enorme last van suizen in mijn oor". Blijkt dat ze gezellig zonder oordoppen voor de versterkers gaan staan bij fuiven of optredens.
Dan denk ik stiekem: "jah zeg, kies je het niet zelf?"


Het stoort mij soms dat net die mensen met enige nonchalance die weetjes/informatie gewoonweg over zich laten glijden.. Het dragen van oordoppen, het verlagen van je muziek volume, de juiste oortjes/hoofdtelefoon zijn een heleboel simpele dingen die kunnen bijdragen aan het niet verliezen van je gehoor of het opgescheept geraken met mijn allerbeste vriend, Tinnitus.

Aan die mensen zou ik dus ook heel erg graag meegeven: hou van je oren en het feit dat je kan horen voor het te laat is ;-)!


Liefs,
Kari

Geen opmerkingen:

Een reactie posten